Krazy Kat

Krazy Kat

Krazy Kat of Krazy en Ignatz is een briljante Amerikaanse stripreeks van George Herriman. De strip verscheen in de New York Evening Journal van 1913 tot 1944.

Herriman experimenteerde dertig jaar lang met allerlei tekenformaten, kleuren en kadreringen. De situaties zijn zowel aandoenlijk als surrealistisch. Zijn personages spreken een bizarre maar amusante mengeling van Engels en Creools patois. Hierdoor werd de stripreeks geliefd bij kunstenaars en critici.

De strip concentreert zich op de merkwaardige relatie tussen een onschuldige, zorgeloze kat genaamd Krazy Kat en een opvliegende muis Ignatz. Krazy is tot over zijn oren verliefd op Ignatz maar het is helaas een onbeantwoorde liefde, verder leid Krazy een sereen leven; dut, speelt muziek of dwaalt door de idyllische vlakte Coconino County in Arizona. Ignatz is getrouwd en heeft zo als veel muizen veel kinderen en minacht Krazy. Ignatz gooit constant bakstenen naar Krazy's hoofd, wat Krazy interpreteert als een teken van genegenheid. Een derde hoofdpersoon is officier Bull Pupp, die vaak op het toneel verschijnt en probeert Krazy te beschermen door de pogingen van Ignatz te dwarsbomen en maakt er zijn levenswerk van om hem gevangen te nemen.

Ondanks de eenvoud van het algemene uitgangspunt, maakte de gedetailleerde karakterisering, gecombineerd met de visuele en verbale creativiteit van Herriman, Krazy Kat een van de eerste strips die behandeld werd als serieuze kunst. Een kunstcriticus roemde de strip in 1924 en noemde het ‘Het meest amusante en fantastische en bevredigende kunstwerk dat tegenwoordig in Amerika wordt geproduceerd.’ Hoewel Krazy Kat tijdens zijn eerste run slechts een bescheiden succes was, hebben de laatste jaren veel moderne cartoonisten de strip om zijn grote invloed geroemd.