Kommer & Kwel

Clownfish

Jitske (58) heeft een verbrijzelde arm en een slecht zittend kunstgebit, maar probeert haar huishouden zo veel mogelijk zelf te doen. Daarnaast zorgt ze voor haar man van 67, die dementie heeft en thuis woont.

Een keer per zes weken logeert hun verstandelijk en lichamelijk gehandicapte dochter bij haar. Ondanks dat Jitske het tamelijk druk heeft, vindt ze ook nog tijd om vrijwilligerswerk te doen.

Dat ze haar arm niet goed kan gebruiken is lastig als ze de bovenste plank wil schoonmaken of bij het dweilen. Gelukkig heeft ze momenteel een huishoudelijke hulp. Alhoewel ze sinds kort haar bloedkoralen armband met antiek roodgouden kapittelslot van haar moeder kwijt is. De was ophangen kan ze zelf. Daar heeft ze een trucje voor: ze houdt de knijpers tussen haar tanden terwijl ze met één hand een sok op het waslijn legt.

Natuurlijk is de dementie waaraan haar man lijdt, soms wel een belasting, bekent ze. Net als veel dementerenden vraagt haar man vaak een aantal keer hetzelfde achter elkaar. ‘Wat doe je? Wat doe je? Wat doe je? Wat doe je?’

Haar dochter Willy wordt binnenkort 42, maar heeft het geestelijk niveau van een peuter. Een enkele maal kampt haar dochter met depressies of woedeaanvallen. Ze ziet en hoort slecht. Maar het gaat goed met haar, want ze woont op een fijn plekje en heeft leuk werk.

Jitske heeft altijd zuinig geleefd en gespaard om extraatjes zoals vakanties van te betalen. Dit jaar gaat ze een dagje naar het Zee Aquarium in Bergen aan Zee. Daar kun je zo lachen met die vrolijke clownvisjes.