Koiboihoed

Koiboihoed

Eigenlijk wist Bob de Bouwer nooit of hij hem moest begroeten of ontlopen. Op de bouwplaats sprak Koiboihoed hem aan in een stortvloed van tandvlees en vroeg of hij in zijn bouwkeet wilde komen.

Bob moest toch naar hem toe om te vertellen dat hij binnenkort een tijdje terug ging naar de remise, omdat hij ernstig ziek is en spoedig geopereerd zou worden en zodoende niet op het werk kon komen.

Koiboihoed heeft altijd een koiboihoed op en zo werd dat zijn bijnaam. Hij ziet zichzelf als plaatsvervanger en uiteindelijk als opvolger van Grote Smurf. Koiboihoed denkt het altijd beter te weten, maar met zijn gezanik werkt hij de andere Smurfen voortdurend op de zenuwen.

Bob de Bouwer doet de deur open en zegt: ‘Waar zijn de Indianen?’ ’Indianen?’ Bob wijst naar zijn voorhoofd. ‘O, mijn hoed of euh is dat soms voor die blog euh Koekiebizonder.’ ‘Nee,’ zegt Bob ik wil je vertellen dat ik ernstig ziek ben en binnenkort geopereerd word.’ ‘Nou dan kun je… euh,  het beste vitamine B17 nemen. Euh. Dat helpt. Daar heb je euh waarschijnlijk een euh tekort aan.’

Dus in plaats van een paar woorden van troost lag het gewoon aan Bob de Bouwer zelf, alsof met die vitamine B17 zo zijn kanker naar het Stenen Tijdperk wordt terug gebombardeerd in plaats van intensieve begeleiding in het ziekenhuis. Als Bob vol ongeloof naar buiten kijkt ziet hij zijn directeur verkleed als de schipper van het COC schip de Bruyne Ster voorbij lopen. Hij is op weg naar de steiger om een foto te laten maken in zijn uitdossing. Hij zwaait naar Bob en die begint ernstig aan alles te twijfelen; was de aarde toch plat en Trump misschien wel een goede president. Maar die keer tijdens dat gesprek met Koiboihoed was ook Lofty de kraanmachinist aanwezig. Later vroeg Bob aan Lofty: ‘Heeft hij dat echt gezegd’. ‘Ja,’ zegt ie ‘Ik kon mijn oren niet geloven.’

Nee, er is geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat vitamine B17 helpt tegen kanker. Sterker nog, het slikken van supplementen met vitamine B17 is levensgevaarlijk en wordt daarom ten strengste afgeraden.

Het einde van elk praatje met Koiboihoed is dat je opgescheept zit met een lijst vol onzinnige dingen, die uitgevoerd moeten worden met een tekort aan middelen en manschappen en op elk moment gewijzigd kunnen worden, terwijl je gegijzeld bent in kleutertekeningen en wartaal. In alles zijn hij en Bob verschillend. Bob houdt meer van een warm bad en Koiboihoed duikt het liefst in een wastobbe afgeladen met ijsklonten.