Kippenkermis

Kippenkermis, Kermis in de Hel

Het regent en tegelijkertijd schijnt de zon, ook wel Kermis in de Hel genoemd.

Op de kermis heb ik nog een man tegen een beer zien vechten en nadat de kermisbaas de beer handschoenen had aangetrokken sloeg ie de uitdager, die hier speciaal zijn mouwen voor had opgestroopt als een Jesse Klaver, zó terug het publiek in over de afrastering. Ja zo oud ben ik al en binnenkort een prik, maar minister De Jonge (Volksgezondheid) legt de komende twee weken het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin stil. Dat doet hij op advies van de Nederlandse medicijnenwaakhond. In totaal moeten bijna 300.000 prikafspraken worden afgezegd. De Jonge denkt dat, als het middel over twee weken weer wordt vrijgegeven, de tweede prik voor mensen die al een eerste hebben gehad nog op tijd komt en toen begon het zachtjes te regenen terwijl de zon scheen.

Ik zag een vlooiencircus door een vergrootglas en toen een zeil opzij werd geduwd; een piemel op sterk water in een glazen pot. Toen ik acht of tien vingers oud was en pas later het bordje: Toegang voor 16 jarigen. En er waren roze suikerspinnen zo groot als een ballon. Ik won een spelletje kaarten met allemaal naakte mevrouwen. Jaren later een schiettent waar ik een paar foto’s schoot samen met mijn vriendin en mijn vriend, die er nu niet meer is, met zijn meissie. Harde muziek, de botsautootjes en de rups met mijn kinderen.

In het circus zag ik Rob de Nijs, die zong: ‘Zachtjes tikt de regen op het zolderraam,’ in het midden van de piste met een microfoon in zijn hand. Gek hé, dat is het enige wat ik me nog herinner van een bezoekje met mijn moeder aan Circus Toni Boltini in Zaandam. Ik weet wel dat er meer is; acrobaten die door de lucht zweven, wellicht een olifant en waarschijnlijk clowns, maar of dat ik die daar heb gezien of op de televisie dat weet ik niet meer.