Jour de Fête

Jour de Fête

Jour de Fête

Bij wijze van grap laten een aantal inwoners van een klein Frans dorpje de postbode François een film zien, waarbij ze zeggen dat het een demonstratie is van het efficiëntere Amerikaanse postbezorging. 

In Jour de Fête, een film uit 1949, die geregisseerd werd door Jacques Tati’s is zijn passie te zien voor het conflict tussen moderniteit en traditie. Tijdens de feestelijkheden van 14 juli ziet de stuntelende postbode François (Tati) een film over de Amerikaanse posterijen die snel en efficiënt miljoenen brieven verwerken. Een dag later is hij ervan overtuigd dat de post in zijn dorp ook wel wat sneller kan. Hij begint zijn ronde, en al snel gaat het verhaal rond dat hij nu de post bezorgt ‘à l’américaine’.

In Jour de Fête speelt de moderne vooruitgang een prominente rol. Afgezet tegen het leven van de enigszins achtergestelde dorpeling en fors uitvergroot doet hij ons er tevens de hilariteit en vooral absurditeit van inzien, in een tijd dat mensen nog brieven schreven. Jour de Fête werd in 1995 in de originele gekleurde versie opnieuw uitgebracht.

Feestelijke, vertederend warme komedie van de cineast Tati die zijn oeuvre zou perfectioneren met de latere Mon Oncle en Playtime.