Jonge Meeuwen

Jonge meeuw

Het is weer zover; veel jonge meeuwen gaan het de komende tijd niet redden. Ieder voorjaar broeden de meeuwen hun eieren uit en struikel je in het duin over de jonge meeuwen.

Pa en ma meeuw voeren de jongen tot eind juni, begin juli. Dan komt het moment van doe het lekker zelf en moeten de jongen zelfstandig aan hun voedsel zien te komen. De meeste doen dat prima, maar de laatst geborenen uit het nest zijn vaak de zwakkelingen en juist deze vogels zien geen kans om hun kostje bij elkaar te zoeken. Ze blijven bedelen bij hun ouders, ze maken een hoog klagend piepend geluid, de ouders negeren dat.

Deze nog grijze jonge meeuwen verzwakken, worden aangereden, vallen uit de lucht als bakstenen en worden opgegeten, ook door soortgenoten. Er komen ieder jaar weer badgasten die zo’n meeuw bij de vogelopgang plaatsen met de vraag of ze kunnen worden oplapt. Als ze dat zouden doen bij de vogelopvang, dan brengen ze een zwakke meeuw in de populatie en daar zijn de meeuwen niet bij gebaat. Dus dat doen ze niet. Maar ja dan kunnen die mensen die uit liefde dit mooie werk doen weer de kanker krijgen of een andere nare rot ziekte. Wreed… ja, zo lijkt het wel, natuur is mooi maar ook wreed.