Heaven In A Bowl

Heaven in a bowl

‘Ja alles, alles kan een mens gelukkig maken. De zon die doorbreekt, een vers kopje thee’, de hit van Rene Froger, ook bekend van die irritante brillenreclame, was te horen op de autoradio.

Toen ik een kopje koffie dronk in de wachtruimte van de garage bladerde ik een tijdschrift in. Hier kwam ik een recept tegen en scheurde de pagina eruit. Op de foto zag het er lekker uit en was eenvoudig te bereiden. Ik ben dol op sushi en zou het liefst meerdere keren in de week eten, maar zelf sushirijst maken is zo’n gedoe en dan moet je nog die rolletjes maken. Ik leg het even uit en je snapt wat ik bedoel.

Vouw een norivel dubbel, evenwijdig aan de lijnen op de ruwe kant van het vel. Leg een half norivel in de breedte, met de glanzende kant omlaag, op een bamboematje. Houdt aan de dichtstbijzijnde zijde een afstand van twee cm tot de rand van het matje aan. Til het bamboematje met duim en wijsvinger van beide handen op; houdt met de overige vingers de vulling op zijn plaats tijdens het rollen. Rol van u af, druk voorzichtig maar stevig en wikkel de nori om de rijst en de vulling. Aan het einde van de rol hecht u de reep onbedekte nori aan de rol en sluit deze. Ontrol het matje, leg de sushirol met de naad omlaag op een snijplank. Snijd de rol met een scherp mes in zes stukken en dan heb ik er niet bij verteld hoe je de sushirijst maakt en op het norivel legt met krab of avocado en afmaken met sesamzaad.

Toen kwam dit gerecht voorbij: Heaven in a Bowl. Je doet die sushi-dingen in een kom en klaar!

Men neme (voor 2 personen):

- 2 vellen nori

- 2 kopjes rijst

- stuk of 6 krabsticks (surimi)

- 1 avocado

- 2 eetlepels sesamzaad, geroosterd

En zo doe je het:

- Kook de rijst volgens de aanwijzingen.

- Zet een gaspit aan op het vuur en haal een paar keer vluchtig de norivellen door de vlammen. Hierdoor wordt je nori lekker knapperig.

- Vouw ze vervolgens dubbel en snijd met een scherp mes dunne reepjes van de nori.

- Snijd de avocado in stukjes en de surimi in reepjes.

- Verdeel de rijst over 2 kommen.

- Schep de nori door de rijst.

- Leg hier de avocado en krab op en maak de bowl af met wat sesamzaad.

Serveer de sushi bowl met stokjes, een kommetje sojasaus en wasabi en smullen maar.