Gele Hesjes

Gele Hesjes

Ik reed samen met mijn vrouw naar mijn vriend in Frankrijk. Hij heeft daar een business in gerookte zalm en kip. De reis duurde lang omdat we bij elke rotonde werden tegengehouden door lieden in gele hesjes.

Deze Franse protestbeweging richtte zich aanvankelijk op de stijgende benzineprijzen, maar demonstreren nu ook tegen het beleid van hun president Emmanuel Macron. De reis duurde hierdoor wel aanmerkelijk langer, in een verder desolaat landschap met veel uitgebrande autowrakken. Onderweg waren we genoodzaakt om een nachtje in een hotel te verblijven. We vielen al spoedig in slaap, totdat ik wakker werd van het lawaai in onze kamer. Het was een vreemde omgeving. Het duurde even voordat ik me georiënteerd had, maar de herrie kwam uit de minibar.

Ik liep nog slaperig die kant op en trok de deur open. Daar zaten zes smurfen in kennelijke staat het Franse volkslied te schreeuwen. Het mocht wel wat stiller, want ik lag te slapen. Toen ik hun vergaste op mijn commentaar kon ik de smurf krijgen. ‘Krijg de smurf met je smurfkop,’ riepen ze in koor.

Gealarmeerd door het lawaai werd mijn vrouw ook wakker. Uiteindelijk gooide ik de deur van de minibar dicht en begonnen we onze koffers te pakken, want hiermee was onze nachtrust plotseling beëindigd.