Gallagher

Rory Gallagher

Rory Gallagher werd door het muziekblad Melody Maker in 1972 en 1974 uitgeroepen tot 's werelds beste gitarist.

De band stond bekend om hun marathon-optredens. Zo speelden zij op 15 december 1973 tijdens een nachtconcert voorafgaand aan een autoloze zondag in Rotterdam net zo lang door tot de bezoekers de eerste trein naar huis konden nemen.

Gallagher had veel succes met zijn live-optredens. Hij verafschuwde samen met zijn afgeragde Fender Stratocaster alle vormen van glamour. De '61-stratocaster had dit uiterlijk vooral te danken aan het zweten van Gallagher, dat als een soort verfafbijt fungeerde wat mogelijk was door zijn zeldzame bloedgroep.

Gallagher wordt jaarlijks herdacht met de tribuutconcerten Cork rocks for Rory in Cork en Going to my home town in zijn geboorteplaats Ballyshannon. In Ierland is hij geëerd met standbeelden en er zijn verschillende straten naar hem vernoemd. In 1997 bracht de firma Fender een speciale Rory Gallagher op de markt, die tot in de kleinste details op zijn favoriete gitaar lijkt. Gallagher had zijn exemplaar (gefabriceerd in 1961) in 1963 tweedehands in Cork gekocht voor 100 pond en de replica is nu te koop voor 4000 pond, maar dan ben je nog geen Rory Gallagher. Wat een fantastische gitarist.