Gagarin

Gagarin

Joeri Gagarin (1934 - 1968) was een Sovjetpiloot en kosmonaut. Op 12 april 1961 werd hij de eerste mens in de ruimte.

In 1960, na een lange zoektocht en selectieprocedure werd Joeri Gagarin geselecteerd voor het ruimteprogramma van de Sovjet-Unie. Gagarin maakte vervolgens deel uit van een elitegroep, vanwege goede testresultaten en zijn geringere lichaamslengte, dit in verband met de beperkte ruimte in de capsule.

Gagarin liet de buschauffeur stoppen, die hem naar het lanceerplatform reed, vanwege hoge nood en plaste tegen het achterwiel van de bus. Die handeling is inmiddels traditie geworden.

Op 12 april 1961 werd Gagarin, aan boord van de Vostok capsule de eerste mens in de ruimte en de eerste die een rondje om de aarde maakte. De vlucht bestond uit een enkele baan om de aarde en duurde 108 minuten van lancering tot landing. Zoals gepland landde Gagarin apart van zijn capsule aan een parachute, na op acht km hoogte zijn capsule verlaten te hebben.

Na de vlucht werd Gagarin een wereldwijde beroemdheid. Hij bezocht Italië, Duitsland, Canada, Brazilië, Japan, Egypte, het Verenigd Koninkrijk en Finland om de prestaties van de Sovjet-Unie te promoten.

Gagarin kwam op 27 maart 1968 op 34-jarige leeftijd om het leven bij een ongeluk met een straaljager, tijdens een trainingsvlucht. De exacte toedracht is nooit bekend geworden.

Joeri Gagarin

De Russische kosmonaut

Joeri Gagarin vaarde

in 1961

als eerste mens

een rondje om de aarde.

BVL