Friet Deluxe 3000

Patatten

Ik heb een frietmachine gekocht, Friet Deluxe 3000. Elke dag patat. Netzo als op woensdag wanneer we zelf, samen met mijn moeder, friet mochten maken met de patatsnijder. O die heerlijke woensdagmiddagen vrij en op de koop toe patat.

Ik was vandaag vrij en zes man kwamen langs om de frietmachine in de woonkamer te instaleren. Er was een uitgebreide frituurinstructieboekje bij in het Belgisch en twee zakken aftrapfriet voor de eerst komende dagen.

Het aardappelverwerkingsbedrijf van patatgoeroe Hieper de Pieper heeft een vol-automatische frietmachine ontwikkeld, Friet Deluxe 3000. De user interface of grafische bediening, is eenvoudig van opzet, en heeft tot doel gebruikers zo eenvoudig mogelijk de frietmachine te laten bedienen.

Men heeft de keuze uit mayonaise, ketchup, uitjes, pindasaus en/of curry bij je overheerlijke patatten. Er is voor gekozen het als volgt te formuleren; ‘Wat wil je er bij hebben’. Men zou kunnen afvragen of, ‘Selecteer uw topping’ beter is, maar dat is ook afstandelijk.

Het bakproces in de frietmachine is een behoorlijk gecompliceerd proces. Diverse dynamische processen, moeten op elkaar zijn afgestemd, om alles in goede orde te laten verlopen. Alles wordt gemonitord en beheerd, voordat de volgende processen gestart kunnen worden. Door middel van diverse sensoren monitoren al deze processen een microcontroller, om interne signalen te vertalen, naar een narrowcasting platvorm. Die signalen worden gebruikt om de status van de frietmachine te visualiseren. Ook tijdens het bakproces kun je zien hoe lang het duurt voordat de friet wordt uitgeserveerd door middel van een liftsysteem.

En dan komt het moment dat je je vrienden uitgenodigd. Ze lopen de woonkamer in en ik roep vanuit de keuken zo nonchalant mogelijk, terwijl ik de biertjes uit de koelkast pak: ‘Neem maar een patatje uit de frietmachine. Ja, de Friet Deluxe 3000.’ Juichen. Ze komen de keuken in om me te feliciteren. Ik vertel hoe de machine werkt en ik toets een menu in. ‘Pak maar zoveel als je wilt.’ Ik heb zo’n plezier van mijn Friet Deluxe 3000. Mijn beste aankoop sinds eeuwen. Ik zeg ‘Smullen maar.’ Gretig eten we de dikke patat met mayonaise en likken onze vingers af.

Een vriend filmt het hele tafereel en ik sta in zijn lensje ‘Patat, Patat, Patat’ te schreeuwen. Wat een tof feest om nooit te vergeten. Elke dag woensdagmiddag. Ik zeg maar zo… ‘Beter een goede frituur dan een verre buur.’

Binnen 120 seconden vers gebakken patatten en mayonaise of andere topping. Elke moment weer vette pret met je eigen frietmachine; Friet Deluxe 3000.