Foute Postzegels

Foute Postzegels

Van alle postzegels zijn foute postzegels het meest waard en dan bedoel ik niet postzegels die lid waren van de NSB of aan het oostfront hebben gevochten met de Waffen-SS, maar de misdrukken.

Van mijn moeder kreeg ik ooit na haar overlijden twee vuilniszakken vol met postzegels. Hier had ik de rest van mijn leven tijd aan kunnen spenderen. Ik heb er voor gezorgd dat deze postzegels nog zeldzamer zijn geworden en ze overgedragen aan het ronde archief.

Na de uitgifte van de eerste postzegel ter wereld (Penny Black in 1840) werden postzegels een van de meest gewilde verzamelobjecten ter wereld. Postzegels worden niet alleen verzameld vanwege hun historische en culturele waarde, maar ook omdat ze de gelukkige eigenaar een heleboel geld kunnen opleveren. Sommige zijn veel waard vanwege een misdruk, andere vanwege hun kortstondige bestaan en zeldzaamheid.

Er is een top tien van zeldzame postzegels en welke tot mijn parate kennis behoort is de Blauwe Mauritius. Deze is inderdaad opgenomen, maar op de derde plaats, samen met haar evenknie de rode Mauritius ieder voor een waarde van één miljoen euro. Hiervan zijn slechts 26 overgebleven exemplaren bekend.

De zeldzaamste en meest waardevolle postzegel ter wereld is de British Guiana 1c Magenta, met een geschatte waarde van 9 miljoen euro.

De misdruk op de illustratie is de Inverted Jenny en ongeveer € 750.000 waard.