Fish & Chips

Fish & Chips

Fish & Chips is een typische Britse afhaalmaaltijd, maar ook populair in de rest van de wereld. In 1860 opende de eerste Fish & Chips shop in Engeland.

Fish & Chips bestaat uit vrij dikke patatten en in beslag  gedoopte en gefrituurde vis. Men heeft de keuze uit diverse vissoorten. De meest voorkomende zijn kabeljauw (cod) en schelvis (haddock), maar ook andere soorten als schol, koolvis, heilbot of heek worden gebruikt.

Op de balie staat over het algemeen een fles azijn voor over de patatten en zout voor op de Fish & Chips. Het gebruik van mayonaise is zeldzaam en leidt bij navraag soms tot onbegrip. In plaats van azijn kan ook jus op de frieten worden gegoten; dit heet chips ’n gravy. Toen mijn vrouw nog een meisje was, en zij samen met haar broer naar haar oom ging die in Londen woonde, werd aan haar op de boot naar Engeland gevraagd door de kok of ze gravy wilde bij haar eten. ‘Do you want gravy?’ Omdat zij dat niet begreep keek zij hem vragend aan en vroeg ‘What is gravy?’ De kok dacht als ik GRAVY heel hard schreeuw begrijpt ze het wel, maar dit berust geheel en al op een misverstand.

Een portie Fish & Chips werd vroeger in een krant gewikkeld meegenomen. Sinds 1980 is dit door hygiënewetgeving niet meer mogelijk (het eten kan besmet raken met chemicaliën uit de drukinkt), dus wordt de snack verpakt in speciaal papier, bedrukt alsof het krantenpapier is. Fish & Chips wordt ook wel ook geserveerd met een puree van erwten (mushy peas) of tartaarsaus (tartaresauce).