Ennio Morricone

Ennio Morricone

Ennio Morricone stierf 6 juli 2020 op 91-jarige leeftijd. Hij was een van de beroemdste musici ter wereld en een Oscarwinnaar bovendien.

Ennio Morricone componerende muziek voor vijfhonderd films en won een ere-Oscar in 2007 en voor de muziek van Quentin Tarantino’s film The Hateful Eight (2015). In Italië was hij buitengewoon geliefd en staat bekend als Il Maestro.

In de ochtend van 6 juli overleed de legendarische Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone. Met de zeurende mondharmonica bedacht hij misschien wel de herkenbaarste klank uit de filmmuziek. Hij wilde niet getypecast worden vanwege zijn legendarische westernpartituren, maar dat is het lot nadat hij deze muziek had geschreven van zulke onbeschrijfelijke schoonheid voor de film Once Upon a Time in the West (1968) van de regisseur Sergio Leone, die als je hem gezien hebt in je geheugen gekerfd blijft zitten.

Hij dirigeerde zijn afscheid in een door hemzelf geschreven necrologie. Hij spreekt onder andere de wens uit om zijn begrafenis klein te houden, ‘omdat ik niemand tot last wil zijn.’ Hij groet zijn dierbaarste vrienden, zijn overgebleven familieleden en richt zijn laatste woorden tot zijn vrouw met wie hij 73 jaar samen was: ‘Tot slot, Maria. Ik dank je voor de onwerkelijke liefde die ons zo lang bij elkaar heeft gehouden en waarvan het mij zo verschrikkelijk spijt nu afstand van te moeten doen. Het wordt het pijnlijkste afscheid van allemaal.’

Zijn hele leven lang bleef hij muziek componeren. Morricone dacht altijd aan muziek; zelfs bij een tochtje naar de groenteboer bleven de noten tot hem komen, zei hij eens.