Eerste Duitse Kiwi

Duitse Kiwi

In navolging van de Nederlandse eerste kiwi hebben onze oosterburen ook een kiwi. In het Duits Instituut voor Fruitfokkerij is de eerste Duitse kiwi getoond. ‘De kiwi is een bedreigde vrucht.’ Daarom doet dit onderzoeks-instituut mee aan een fokprogramma.
 
‘Kiwi's zijn nachtvruchten. Daarom geven we ze 's nachts eten, bij andere vruchten doen we dat ’s ochtends’, zegt vruchtenverzorger Äpfel. De kiwi doet qua kleur en uiterlijk  denken aan de inheemse loopvogel. ‘Vliegen kan een kiwi niet’, zegt Äpfel. Hij heeft een massieve kop en grote eeltige handen. Iemand die niet veel nodig heeft om in een gewelddadige woede uit te barsten. Voorlopig gniffelt hij als een padvinder om zijn eigen grapje.
 
Of de kiwi een mannetje of vrouwtje is, is nu nog niet te zien. ‘Over een paar weken trekken we een paar haartjes uit de snor van de vrucht: dat is hetzelfde als je een haar uit iemands hoofd trekt, dat doet even pijn. Die haartjes sturen we op voor DNA-onderzoek. Daaruit kan het geslacht van de vrucht opgemaakt worden. Toch hebben we al het vermoeden dat het een mannetje is, maar het blijft een veronderstelling en we zouden dat graag gestaafd zien aan de hand van het DNA-onderzoek,’ aldus Äpfel.
 
De vrucht is ovaal van vorm en heeft helder vruchtvlees met een witte kern en een ring van zwarte pitje.
 
De Duitse kiwi onderscheidt zich van de andere kiwi’s door de geblokte snor.