Een Tevreden Roker

Een Tevreden Roker

Je zit lekker te eten in een restaurant en als je wilt roken moet je naar buiten onder een afdakje in je eentje en vervolgens regent het. Ik ging op vakantie; buurman zat gehurkt aan een sigaretje te lurken in de motregen in de luwte van de heg. Binnen mocht hij niet meer roken. Ik zag zijn vrouw in de keuken verveeld naar buiten kijken.

Ja en nu rook ik al jaren niet meer en toen ik er alsnog één opstak tijdens een wild drankgelag overviel me een ellendige hoestbui. Ik blijf wel al die prachtige momentjes in mijn geheugen bewaren, als je zo’n sigaret opsteekt en de rook uitblaast en een houding aanneemt: Van kijk mij nu eens.

Al die ledige momenten stak je een sigaret op en het mocht ook overal; in de trein, in het vliegtuig, bij de mensen thuis. Dat is nu verandert, als je mazzel hebt is er ergens nog een rookzone waar de mensen op elkaar gedrukt de lucht verpesten en zichzelf een dodelijke ziekte aandoen. Prachtig geïllustreerd op een pakje sigaretten met teksten als ‘Roken is dodelijk en roken brengt u en anderen ernstige schade toe.’ ‘Roken tijdens de zwangerschap is slecht voor uw baby’, was mijn favoriet, want daar had ik geen last van en mijn standaard grap was:
‘Je kunt beter roken dan branden’ en
‘Ik rookte 12 jaar niet’ dan laat ik een pauze vallen.
Op de vraag ‘En nu rook je weer?’
Zeg ik ‘En toen werd ik 13.’

En nu we het er toch over hebben ik ben geboren in Wormerveer, maar ik woon en werk al vele jaren met plezier in Lelystad en toen ik dat aan iemand vertelde zei hij;
‘Lelystad, ik zou er nog niet eens begraven willen worden.’
‘Nee, ze kunnen jou beter verbranden’ zei ik tegen hem.

Al dat gezemel alsof je slechte plaatsen hebt. Dit in tegenstelling tot slechte mensen die zijn overal.