The Doors, Live At Boston Arena

Light my fire

Jim Morrison: ‘Now… in this corner Ray Manzarek, overhere, we have here Robby Krieger on…, John Densmore on drum. Adolf Hitler is still alive. I slept with her last night. Come out from behind that false mustache, Adolf. I know you are in there.’

De band begint te spelen. Jim zingt: ‘You know that it would be untrue. You know that I would be a liar. If I was to say to you. Girl, we couldn't get much higher’. Samen zingen we: ’Come on baby, light my fire. Come on baby, light my fire. Try to set the night on fire.’
 
The Doors is een van de grootste bands van de jaren zestig en Jim Morrison een pop-icoon. Zij lieten een spoor van destructieve, geweldige en spraakmakende concerten achter. Ik stap mijn huis uit en ga in de auto zitten. Ik start de motor en The Doors beginnen te spelen. Ik rijd naar de Houtribdijk of Markermeerdijk op weg naar Atelier Reudenroos. Eigenlijk is het een dam die Lelystad en Enkhuizen verbindt. Bij het begin van de dam start; ‘Light my fire.’ Ik zet het volume harder en Jim Morrisson begint te zingen.
 
‘Light My Fire’ is een nummer van The Doors, in 1966 geschreven door gitarist Robby Krieger, maar met bijdragen van alle bandleden. Het rocknummer geldt als een vroeg en typisch voorbeeld van psychedelische rock, met schier oneindige instrumentale solo's. Het leidmotief dat Ray Manzarek op zijn keyboard speelt, klinkt als een op hol geslagen draaiorgel met een onverstoorbaar akkoordenschema. De sfeer die wordt opgeroepen is onpeilbaar en donker als de nacht, totdat het vuur wordt aangestoken. Morrison zingt ‘And our love become a funeral pyre’. Het beeld van een brandstapel gebruikt hij hier om de dualiteit van passie en vernietiging aan te tonen. ‘Light my fire’ is een speurtocht naar het nirvana, een toestand waarin alle begeerte is gedoofd. Je wordt op geen enkele wijze meer gehinderd door de dictatuur van je zintuigen. Nirvana is de staat van verlichting en verlossing. Je bent onsterfelijk geworden, eindelijk … Je weet dat ik een leugenaar ben als ik zeg: ‘We couldn't get much higher‘. Natuurlijk gaat dit lied over passie en seks, maar ook over Morrison’s zoektocht naar verlichting. Het verlangen op te gaan in het geheel, in de eeuwigheid. De tekst flakkert herinneringen op aan het gedicht ‘The Charge of the Light Brigade’ van Alfred Lord Tennyson. De glamour van het einde verleent ze een plaats in ons geheugen en ons hart.
 
Ondertussen spelen The Doors verder en maken zich onsterfelijk met het nummer ‘Light my fire’. Jim Morrison stopt nu de microfoon diep weg in zijn mond en zingt met gesmoorde stem: ‘Come on baby, light my fire. Come on baby, light my fire. Try to set the night on fire’ en ik zing mee. Ik ben op weg van Lelystad naar Enkhuizen.

Samen naderen we het einde. Het einde van de Houtribdijk en heel even was ik waanzinnig gelukkig.