Don Quichot

Don Quichot

Don Quichot, Gustave Doré

Don Quichot is de hoofdpersoon in een door Cervantes geschreven roman. Het boek vertelt de avonturen van een dolkomische held die zich met zijn goede bedoelingen belachelijk maakt.

Door het lezen van te veel ridderromans is de hoofdpersoon Alonso Quijano zijn verstand kwijtgeraakt. Onder de naam Don Quichot van La Mancha verlaat hij huis & haard & begint een dwaaltocht door Spanje. Samen met zijn strijdros Rocinant, een uitgemergelde paard, & gehuld in een oud & verroest harnas, trekt hij ten strijde tegen alle soorten van onrecht & onrechtvaardigheid. Door het stellen van goede daden hoopt hij beroemd te worden & zo in de gunst te komen van zijn grote liefde, de wonderschone Dulcina uit het naburige dorp, die hij nog nooit heeft gezien heeft, & die vermoedelijk zelfs niet eens bestaat.

Op zijn trektocht wordt Don Quichot vergezeld door zijn buurman & dienaar Sancho Panza. Sancho weet dat z'n meester niet helemaal goed bij z’n hoofd is, maar zijn zwakheid voor de aardse geneugten maakt dat hij gelooft in de grote beloning die Don Quichot hem in het vooruitzicht stelt.

Op zijn zoektocht ziet Don Quichot van La Mancha herbergen aan voor kastelen, geestelijken voor schurken & windmolens voor reuzen & gaat in deze geweldige roman de strijd aan met zijn geestelijke dwalingen en was daarmee de eerste junk, prachtig beschreven door Cervantes.