De zinloosheid van het grootschalige sterven

Rode Baron

Er is geen oorlog zonder dood, geen veldslag zonder menselijke verliezen. Oorlogen worden gemeten en geordend in doden, duizenden en tienduizenden doden. En sinds de Eerste Wereldoorlog tellen we de verloren levens met miljoenen. Zonder de Eerste Wereldoorlog was er geen Tweede Wereldoorlog geweest, en hoefden we niet bang te zijn voor de onherroepelijke Derde Wereldoorlog. Kunnen we er niet gewoon mee stoppen of een paar overslaan.

Oorlogen worden niet langer eenduidig beschouwd als heldhaftige en eervolle gebeurtenissen. Oorlog is de hel die slechts verliezers en slachtoffers voortbrengt, allereerst de militairen die in de loopgraven aan het Westelijk front een missie volbrachten en achteraf steeds vaker als zinloos wordt beschouwd. En er is zeker niets heroïsch aan om een jongeman van nog geen 25 jaar oud, hoog in de lucht, in een vliegtuig van linnen en houten latten dood te schieten. Dat zeg ik nu wel zo stellig, maar toen ik zó klein was en veel liever vloog ik met een modelvliegtuigje van de Rode Baron in mijn rechterhand boven mijn hoofd door de woonkamer en beschoot alles wat los en vast stond en daarom zeggen ze: 'Wijsheid komt met de jaren'. Hoe mooi het ook voorgesteld werd; de meeste ridders van de lucht overleefden de oorlog niet en legden gemiddeld binnen 3 weken het loodje. In tegenstelling tot de beeldvorming stierf het gros van de vliegers niet eervol in het heetst van de strijd door toedoen van de vijand of luchtafweergeschut, maar veeleer door bevriezingsverschijnselen op grote hoogte, motorpech of een ongelukkige landing.

Zowel de onbevattelijke aantallen doden als de hopeloze interpretaties van het gebeuren aan en achter het front, vertolkt door uiteenlopende auteurs van Erich Maria Remarque, schrijver Van het westelijk front geen nieuws (originele titel: Im Westen nichts Neues) een boek over de gruwelen en de zinloosheid van oorlog, tot Jacques Tardi dragen in belangrijke mate bij aan dat beeld dat oorlog is als de hel. Evenals films als Apacolypse Now, Platoon, Full Metal Jacket & Saving Private Ryan, de verslaglegging van de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog en de televisiebeelden van de oorlog in Vietnam. Ondertussen gaat de oorlog maar door; van de modderige loopgraven in de Eerste Wereldoorlog tot het gebruik van zenuwgas in Syrië. De zinloosheid van het grootschalig sterven duurt voort, omdat er met het voeren van oorlog grof geld te verdienen valt voor een kleine elite. 

Er is hier vandaag menig jongen die oorlog ziet als een en al glorie, maar jongens, het is een en al hel.

Generaal William T. Sherman