De Mus

De mus

De mus is een bruinachtige vogel die veel in Nederland voorkomt. Mussen hebben een vrij dikke snavel, waarmee ze goed zaden kunnen eten, maar ook insecten. De zang van het vogeltje is eigenlijk meer het gekwetter van een hyperactief kind, die in één keer de hele snoeptrommel heeft leeg gegeten. De mus beweegt vliegend of hoppend.
 
Achterin de tuin hangt een vetbol in een van onze struiken. Een voedzame vetbaal vol pitten en zaden, maar tot nu toe wordt de baal alleen maar bezocht door vogels, die te beroerd zijn om hun bek open te trekken, behalve om mijn vetbaal te plunderen.
 
Ik had gehoopt bij het ophangen van de vetbaal dat allerlei vrolijke braamsluipers, roodborsten, zanglijsters, kanaries, bosrietzangers, kierewieten, nachtegalen en ander gevleugelde en hoogdravende liedjes fluitende olijke vrolijkaards mij elke morgen zouden begroeten, als ik op mijn fiets vertrek om naar mijn dagelijkse werk te gaan. Het tegendeel wordt bewezen door de bungelende vetglobe die een ontmoetingsplaats werd van mussen, eksters, blinde vinken, slavinken en kauwen die te beroerd waren om een vrolijke noot te zingen. Zo af en toe komt er ook nog een houtduif langs met zijn geroekoe en altijd maar weer die rot ganzen. Vogels wil ik zien die de boel opleuken met getwitter en gezang, maar die zaten ergens anders te buurten.
 
Als je zo’n vetbol hebt mag je best wegdromen van een vogelparadijsje en niet met die strontlollige alledaagse opvreters die toch al lang aan hun trekken komen, zonder daar maar iets voor terug te geven zoals gezang in plaats van koeterwaals. Dus ik zit er wel flink door heen, zo voor het eindejaarsuiteinde, terwijl een ekster een dikke zonnebloempit uit de verramsjte baal trekt en de rest als een ontplofte steenpuist op de grond lazert.
 
Volgens een vogeldeskundige drs. Van het Padje is het probleem dat de winter niet meer met een klapsneeuw aankomt, maar elke dag met hier en daar een buitje regen en een vrolijk zonnetje. Voorlopig hang ik maar niets meer op want dit jaar hebben ze volledig voor mij verneukt.
 
Maar mocht u mijn advies in de wind slaan en zelf zo’n bol willen maken. Doe dan het volgende: Gebruik ongeveer één deel frituurvet op één deel zadenmengsel, het luistert niet heel nauw. Gebruik geen kippenvoer, deze zaden zijn te groot en te hard. Het frituurvet moet ongebruikt en ongezouten zijn.
 
Variatietip
Doe naast het zadenmengsel, rozijnen of meelwormen in de vetbol.