Corto Maltese

Corto Maltese

Corto Maltese is een moderne Odysseus die ons meeneemt op zijn reizen naar de meest fascinerende plekken ter wereld.

Corto Maltese is, in de stripreeks van de schepper Hugo Pratt, een laconieke zeekapitein die aan het begin van de 20e eeuw op avontuur is. Het personage belichaamt het scepticisme van de auteur over nationale, ideologische en religieuze beweringen. Corto raakt bevriend met mensen van allerlei rangen en standen, waaronder de moorddadige Russische Rasputin, de Britse erfgenaam Tristan Bantam, de voodoopriesteres Gold Mouth en de Tsjechische academicus Jeremiah Steiner. Hij kent en ontmoet ook verschillende historische figuren, waaronder Jack London, Ernest Hemingway, Hermann Hesse, Butch Cassidy, James Joyce, Gabriele d’Annunzio, Frederick William Rolfe, Joseph Conrad, Sukhbaatar, John Reed, de Wit-Russische generaal Roman von Ungern-Sternberg, Enver Pasha van Turkije en Sergei Semenov, gemodelleerd naar Grigory Semyonov.

De complexiteit en rijkdom van Corto Maltese’s avonturen zijn het resultaat van een subtiele en grenzeloze verwevenheid met de in de geschiedenis gewortelde gebeurtenissen. Corto Maltese is aanwezig wanneer Red Baron wordt neergeschoten, maar helpt ook Merlijn en Oberon Groot-Brittannië te verdedigen tegen een Duitse invasie en bezoekt samen met Tristan Bantam het verloren continent Mu. 

Pratts universum wordt gevoed door fabels, verhalen en legendes. Daarnaast gebruikt hij voortdurend dromen als een verhalend proces. Zijn personages vallen regelmatig in slaap, op de grond, of letterlijk in een droom en komen in een wereld terecht waar kraaien en katten kunnen spreken, waar de maan dubbel lijkt te zijn, waar tijdeloosheid heerst en waar feeën en ridders het bewind voeren.

Na de dood van Hugo Pratt werd de serie Corto Maltese voortgezet door andere stripmakers. Pas op want deze verhalen hebben bij lange na niet de kwaliteit van de schepper, die een absurdistische wereld neerzette in zijn kenmerkende wonderschone tekenstijl.