City Lights

Charlie Chaplin

City Lights is een stomme film uit 1931 onder regie van Charlie Chaplin.  

Chaplin speelt een dakloze zwerver. Op straat ontmoet hij een arme, blinde bloemenverkoopster en wordt onmiddellijk verliefd op haar. Zij houdt hem voor een miljonair. Om aan geld te komen neemt hij allerlei baantjes aan. Een hoogtepunt, anders dan de slotscene, is de bokswedstrijd met fantastische muziek en choreografie. Deze scene is te vinden op YouTube: Charlie Chaplin Boxing.

Uiteindelijk betaalt een bevriende miljonair de zwerver duizenden dollars waarmee hij de operatie kan betalen. Hij zegt dat hij op vakantie gaat, vlak voordat hij gearresteerd wordt en voor een aantal maanden de gevangenis in moet.

Het blinde meisje is geopereerd en haar gezichtsvermogen is volledig hersteld, hoewel ze nooit de identiteit heeft ontdekt van de man die haar heeft geholpen. Ze bezit nu haar eigen bloemenwinkel waar ze getuige is dat Charlie wordt lastiggevallen door twee krantenjongens. Eerst lacht ze mee totdat ze door de etalage van haar winkel ziet hoe de zwerver naar haar kijkt. Het is duidelijk dat hij nog steeds van haar houdt. De slotscène wordt door velen gezien als de meest ontroerende van de filmgeschiedenis.  In tranen.