Charles Bukowski

Charles Bukowski

Henry Charles Bukowski was een Amerikaans schrijver en dichter. De sfeer van zijn woonplaats Los Angeles had een grote invloed op zijn werk. Zijn romans worden bevolkt door criminelen, alcoholisten, hoeren en gokkers.

Het gezin Bukowski migreerde in 1922 van Duitsland naar de Verenigde Staten, waar ze zich in 1924 na enige omzwervingen vestigden in Los Angeles.

De jeugd van Bukowski werd gekenmerkt door armoede en tegenslagen. Zijn vader was vaak werkloos en reageerde zich af op zijn echtgenote en zijn zoon. Later kreeg Charles een zware vorm van acne. Nadat hij de middelbare school had afgemaakt studeerde hij twee jaar journalistiek. Op 24-jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste korte verhaal en twee jaar later nog een. Hierna schreef hij gedurende tien jaar niets meer, hij zwierf door de Verenigde Staten, woonde in goedkope pensions en hield zich in leven met simpele baantjes.

In het begin van de jaren 60 werd er poëzie van zijn hand gepubliceerd, eerst in een tijdschrift en later in twee bundels. In 1969 nam hij ontslag bij de post, waarna hij in een maand zijn eerste roman Postkantoor schreef.

Veel van het werk van Bukowski heeft een autobiografisch karakter; hij voerde zichzelf vaak op in de persoon van Henry (Hank) Chinaski.  Zijn werk wordt bevolkt door de bewoners van de ruige buurten van Los Angeles, kleine criminelen, alcoholisten, hoeren en gokkers. Nadat ik zijn roman Postkantoor had gelezen was ik gevallen als een steen in een warm bad van bewondering voor de schrijver Bukowski. De roman begint met: ‘Het begon als een vergissing’. Zo geweldig!

ZO EENZAAM

Totaal verlaten zat ik in de trein

en dacht aan Charles Bukowski,

die met puisten overdekt

in zijn slaapkamertje lag.

Hij klokte de vliegtuigen,

die over vlogen en noteerde de tijd

in een gelinieerd schriftje.

BVL