Bratwursten

Bradwurstmuseum

Het plan om het Duitse Bratwurstmuseum te verhuizen naar een terrein dat vroeger deel uitmaakte van concentratiekamp Buchenwald lijkt van de baan. De museumeigenaar schrijft in een verklaring dat hij niet wist dat het terrein vroeger onderdeel was van een concentratiekamp. 

‘We voelen ons slachtoffers, want we zijn uitgemaakt voor nazi-zwijnen’, zegt de verbolgen eigenaar. Er wordt nu opnieuw beoordeeld of de locatie wel de juiste plek is voor een ode aan de braadworst.

In het Deutsches Bratwurstmuseum in Holzhausen is de geschiedenis, productie en consumptie van braadworsten te zien. De museumeigenaar is op zoek naar nieuwe locatie omdat het huidige gebouw te klein is voor de 50.000 bezoekers en 400 bussen die jaarlijks langskomen

Al snel kwamen de eerste bezwaren binnen. De nieuwe plek blijkt ooit onderdeel te zijn geweest van concentratiekamp Buchenwald. In dit satellietkamp werden in de Tweede Wereldoorlog ongeveer 700 vrouwen gehuisvest die gedwongen werden in nabijgelegen fabrieken te werken.

In Buchenwald werden tussen 1937 en 1945 280.000 mensen vastgezet, 56.000 van hen overleefden dat niet door honger, ziektes en medische experimenten.

Politici, historici en Joodse organisaties vinden het ongepast om op de plek waar honger werd geleden de Bratwurst te verheerlijken.