Blueberry

Blueberry

Blueberry is het hoofdpersonage in een reeks realistische westernstrips, een creatie van Jean-Michel Charlier en de tekenaar Jean Giraud.

De eerste aflevering verscheen in 1963 in het Franse stripblad Pilote. In Nederland werden de verhalen gepubliceerd in Pep (vanaf 1968) en later in Eppo.

De strip speelt zich af in de jaren na de Amerikaanse Burgeroorlog. Aanvankelijk zijn de verhalen verankerd in het klassieke Wilde Westen, bekend van films en stripverhalen. Spoedig krijgt de reeks het karakter van een spaghettiwestern met als belangrijkste thema's wraak, hebzucht en verraad. Blueberry (gemodelleerd naar acteur Jean-Paul Belmondo , die alleen wereldberoemd was in Frankrijk) verwordt tot een antiheld die voortdurend op de vlucht is, vaak samen met Kopernek en Jimmy Mc Clure. Na de dood van Charlier continueert tekenaar Giraud de reeks met scenario's van eigen hand.

Blueberry is een iconisch personage en zowel grafisch als psychologisch interessant. Ik heb niets tegen eenvoudige westerns met goeden en kwaden, waarbij de cowboy die sneller schiet dan zijn schaduw wint, maar de verhalen over Blueberry graven dieper: hij is weliswaar een personage, maar je ontmoet hem ook als een mens.

Waarom dit voor mij zo’n boeiende strips is komt door de tekenaar Giraud of Gir wiens tekeningen zo’n absurdistisch hoge kwaliteit hebben. Later gaat hij verhalen tekenen onder de naam Mœbius, waarbij hij een andere, spirituele kant van zichzelf laat zien.