Bladwijzer maken

Boekenlegger

Een bladwijzer kun je maken voor jezelf of als cadeautje voor mede-boekenwurmen door deze illustratie uit te printen op papier of karton en te plastificeren, zodat je hier nog jarenlang plezier aan zult beleven.

Een bladwijzer of boekenlegger is een hulpmiddel om bij te houden waar je tijdens het lezen van een boek bent gebleven. Wanneer een boek tijdelijk wordt weggelegd, wordt de boekenlegger tussen de bladzijden ingelegd.

De meeste boekenleggers zijn van rechthoekig dun karton of papier en soms van leer. Er zijn ook exemplaren van textiel, plastic, metaal en zelfs van hout. Vaak zijn ze met een (wervende) tekst bedrukt of als borduurwerk versierd.

Een gebonden boek kan voorzien zijn van een leeslint dat aan de rug van het boek vastzit, zodat het altijd bij de hand is.

Uiteraard kan je ook zelf een bladwijzer maken van oude kaartjes, een favoriete foto, een stukje uit de krant, cadeaupapier of andere gerecyclede materialen, maar druk een boek nooit open op de laatste pagina die je net gelezen hebt, want dan breekt de rug en dat is vloeken in de kerk of kotsen in je eigen bierglas. Misschien nog wel erger.