Bankoverval

Payday

Zonnestralen spatten tot stilstand op de ijszilver metallic carrosserie van de Audi A8 met gegoten lichtmetalen velgen, die als krachtbron een doorontwikkelde twaalfcilinder motor van 450 pk. heeft. De bestuurder kijkt naar zijn kameraden, die een bank binnen lopen.

Onder dreiging van geweld worden de klanten vermaand om op de grond te gaan liggen. De boeven delen bruine papieren zakken uit die de bezoekers van de bank over hun hoofd moesten trekken. Ondertussen speurt de bestuurder in de van binnenuit verstelbare buitenspiegels, die in de carrosseriekleur zijn meegespoten, voortdurend naar onraad.
 
Eén van de misdadigers sleept een man, met een vierkante bruine zak om het hoofd, naar de kassa. Zelf hebben de criminelen clown maskers op. De kassier kijkt toe vanachter een raam met kogelvrij glas. ‘Geef hier dat geld.’ De kashouder schudt het hoofd. De schurk houdt zijn revolver tegen de zak, die over het hoofd van de gijzelaar zit. Hij zegt: ‘Ik heb vrouwen en kinderen vermoord. Ik heb zo’n beetje alles gedood wat liep of kroop en met deze zak heb ik ook geen moeite.’ Het slachtoffer zegt: ’Dat is uit de film ‘Unforgiven van Clint Eastwood.’ Dat had hij beter niet kunnen zeggen. De moordenaar schiet over de bruine zak heen, tot grote schrik van de gijzelaar.
- Zo zie je maar dat het niet altijd op prijs wordt gesteld als je te hooi en te gras je kennis tentoonspreidt.-
‘De volgende is raak.’
 
De kassier knikt naar de bankrover en verschaft hem toegang tot de kluis en vult de tassen met papiergeld. De overvaller zegt: ‘Een ieder die achter mij of mijn maat aankomt schiet ik dood en ook zijn vrouw en zijn kinderen en zijn huis steek ik in de brand.’
 
De misdadigers rennen beladen met buit naar buiten, maar hun chauffeur is al eerder vertrokken en in geen velden en wegen te bekennen.