Ik was timmerman en liep met mijn nieuwe collega over het bouwterrein. Mijn ploegbaas hield me aan. ‘Zijn dat niet de oordoppen van de werkplaats?’
In een vlaag van veiligheidsverbijstering had hij bij alle machines oordoppen opgehangen en met een permanentstift in krachtige blokletters de volgende namen opgeschreven; Vlakbank, Vandiktebank, Cirkelzaag, Afkortzaag.
Mijn maat had een van die nieuwe oordoppen nog op na een bezoek aan de werkplaats. Ik zei ‘Nee dat is mijn nieuwe maat. Hij heet Arie Vlakbank. Ik zei tegen hem schrijf je naam er maar op anders pikken ze die oordoppen onder je handen weg. ‘Héé Arie,’ hij was doorgelopen, ‘ik wil je even voorstellen’, en ik wijs naar de ploegbaas.
Mijn nieuwe maat neemt zijn oordoppen af en zegt ‘Nico. Nico Swinkels.' Ik: ‘Héé lul wat doe je dan met Arie Vlakbank z’n oordoppen. Breng ze effe gauw terug naar de werkplaats.’ Ik kijk mijn chef aan ’Ik heb me vergist. Het is ook altijd wat met die nieuwe. Moet je kijken, ze zeggen dat ze jarenlang ervaring hebben en het bandje zit nog om z’n duimstok.’
Later werd Nico een succesvol presentator van het programma Huis en Tuin. Toen hier een einde aan kwam spande Swinkels een tweetal rechtszaken aan, tegen RTL Nederland en tegen SBS, om zijn onschuld te bewijzen.
Tijdens de zitting toonde de advocaat van SBS een document waarin stond dat speciaal voor Swinkels een gedragscode was ontwikkeld toen hij nog werkte voor Huis en Tuin. In die code stond onder meer dat hij vrouwen met rust moest laten, geen seksueel getinte moppen mocht tappen, geen scheten mocht laten, moest doorwerken als de camera's niet draaiden en op de set geen alcohol mocht drinken.
Swinkels ofwel Arie Vlakbank verloor beide rechtszaken. Nu woont hij in Spanje.
- Login om te reageren