Aleksej

Aleksej Leonov

Op 18 maart 1965 ging er hoog boven de aarde een deurtje naar de toekomst open. Aleksej Leonov kroop er door en dwarrelde de ruimte in.

Op 11 oktober 2019 overleed de eerste ruimtewandelaar uit de geschiedenis en de beroemdste kosmonaut uit de Sovjet-Unie na Joeri Gagarin, de eerste man in de ruimte. Twaalf minuten en negen seconden zweefde Leonov door het heelal. ‘De aarde is rond’, riep hij tijdens deze unieke ervaring. Zijn enige verbinding met het leven was een kabel van 5 meter lang. Die moest voorkomen dat hij weg dobberde van de kleine ruimtecapsule Voschod 2.

De ruimtewandeling eindigde bijna in een ramp. Terwijl Leonov rond zweefde vervormde zijn pak door het luchtvacuüm om hem heen. Zijn vingers glipten uit zijn handschoenen, zijn voeten gleden uit zijn laarzen en zijn pak bolde op. Hij kon onmogelijk nog door de luchtsluis naar binnen komen. Voordat de paniek toesloeg liet Leonov via een ventiel lucht ontsnappen uit zijn pak. Onmiddellijk kreeg hij last van decompressieziekte. ‘Spelden en naalden prikten in mijn armen en benen.’ Hij wurmde zich de ruimtecapsule in en kon zichzelf ternauwernood redden.

Op de grond vierden de autoriteiten van de Sovjet-Unie ondertussen uitbundig de nieuwe mijlpaal, maar ze raakten Aleksej Leonov en zijn collega Pavel Beljajev kwijt op hun terugvlucht. De twee kwamen terecht in een Siberisch bos ver verwijderd van de beoogde landingslocatie. Pas na twee dagen bij temperaturen ver onder het vriespunt en omsingeld door wolven werden de kosmonauten gevonden en verlost uit hun hachelijke situatie.