Akira

Akira

Akira is een bloedstollend goede film die in 1988 geregisseerd is door Katsuhiro Otomo en gebaseerd is op zijn gelijknamige mangaserie Akira. De film wordt beschouwd als de klassieker van het cyberpunk genre. 

Akira vindt plaats in de fictieve stad Neo-Tokyo in het jaar 2019. Een nieuw type bom, wiens ontploffing de start was van Wereldoorlog III, verwoestte de stad Tokio in 1989.

De hoofdrol in het verhaal wordt gespeeld door Tetsuo. Hij is lid van een bende motorrijders, die geleid wordt door zijn beste vriend Kaneda. Zij zijn al sinds kinds af aan samen - vanaf het moment dat Tetsuo op de kostschool kwam waar Kaneda zat. Op een nacht komt Tetsuo op de snelweg een mysterieus kind tegen. Het kind maakt deel uit van een onderzoeksprogramma van de regering naar psychokinetische krachten en is ontsnapt. Er volgt een botsing waar Tetsuo verwondingen aan overhoudt.

Het incident doen Tetsuo's latente psychokinetische krachten ontwaken. Helaas eist dit zijn tol, zoals te zien is wanneer hij geleidelijk aan de controle over deze krachten verliest en er lichamelijk en mentaal onder lijdt.