6 Guy van Broecklos

Flying Dutchman

De Vliegende Hollander

Ooit werkte ik op de scheepswerf ‘De Vliegende Hollander’ als beeldsnijder waar een replica van het originele schip uit 1678 werd gebouwd. 

Ik vroeg aan mijn ‘collega’ Guy van Broecklos om z’n rotzooi op te ruimen. Het overloopdek van het schip lag vol met troep, stukken hout, draadeinden en gereedschap. Dit was niet de eerste keer dat Guy verdomde om zijn eigen rommel te verwijderen. ‘Héé zou jij niet eens je rotzooi opruimen.’ Waarna hij mij kwam vertellen hoe druk hij het had en wat hij nog meer voor belangrijkste te doen had. ‘Prima,’ zei ik, ‘maar kun je daarnaast ook nog je troep opruimen.’ Ik kon in de stront zakken, meende hij. Het schip is een toeristische attractie en gelukkig kwam er voor Guy zijn gezondheid op dat moment net een rondleider met wat bezoekers langs die op luide toon doceerde…

‘Het schip waar nu aan gewerkt wordt is een replica gebaseerd op het spookschip De Vliegende Hollander uit 1678. Volgens de overlevering vaart dit schip voor eeuwig in de omgeving van Kaap de Goede Hoop bij Zuid-Afrika. Een van de zeelui die aan de sage van De Vliegende Hollander wordt gekoppeld is kapitein Willem van der Decken die in een recordtempo (namelijk drie maanden in plaats van zes maanden of meer) met zijn VOC-schip naar Indië voer. Het verhaal gaat dat het schip zo snel was geweest doordat Van der Decken een pact met de duivel had gesloten. Hij kreeg zeven jaar lang de wind in de zeilen. In ruil daarvoor moest zijn schip voor eeuwig rondvaren.’ 

Guy snelde van het schip af en ik zei: ‘Dan ga ik maar aan het werk,’ en begon de teringzooi van Van Broecklos op te ruimen, omdat het geen smoel gaf. Een bezoeker verkondigde (waarschijnlijk had hij de hele discussie gevolgd): ‘Als dat je werk is, je een beetje in je kont laten neuken door zo’n gebrilde tuinkabouter, die je met de rommel laat zitten dan weet ik het niet meer,’ dit onder hoongelach van de andere toeschouwers. Ik verliet het schip op zoek naar Van Broecklos.

Guy was waarschijnlijk weer een dutje aan het doen achter zijn computer in het kantoortje boven de kantine’. Ik stoof het trappetje op, terwijl een vrouwelijk ambtenaar van het managementteam, die zich altijd voordoet alsof ze Blondie is, maar meer weg heeft van een beschilderde augurk opschrok. Ze staarde mij met open mond aan, niet gewent dat iemand ergens de vaart in zet. Boven trapte ik de deur van het kantoortje open waarachter ik Guy verwachtte en ik zag hem achter de telefoon zitten waar hij een vakantie bestelde naar Verweggistan. 

Ik greep Guy bij zijn strot, vouwde zijn Obergruppenführer brilletje tot een aanwinst van de moderne kunst en duwde hem door het wandje van Ytong blokken. Daar zag ik in de andere kamer een foto van een charismatische sekteleider met zijn lange baard aan de muur hangen. Terwijl Guy van angst begon te balken als een tochtige ezel en zijn anus kromp tot de doorsnede van een spaghettisliertje hield ik hem nog steeds met zijn linkerhand bij zijn keel vast. Guy bedacht dat hij de rest van zijn leven moest doorbrengen in een invalidekarretje net als Stephen Hawking, alleen met dit verschil dat Guy nooit iets zinnigs had gezegd of een originele gedachte had gehad. Ik begreep dat waar ik nu mee bezig was niet de bedoeling was van het streven naar een geweldloze samenleving. Ondanks alles zag ik er vanaf om Van Broecklos neusschotje te verbrijzelen, en gooide hem uiteindelijk met een dubbele salto in een bureaustoel, die onder deze razernij bezweek.

Even later stapte ik enigszins beschaamd het kantoortje uit en bood aan de directeur van de scheepswerf ‘De Vliegende Hollander’ mijn ontslag aan. Maar die weigerde daar aan mee te werken omdat ik zo’n waardevolle kerel ben en uit het goede hout gesneden, zó knap, zó meelevend, zó geestig, belezen en bekwaam in de ornamentiek en een verrijking voor de werf en daarom kon hij niet aan dit verzoek voldoen, al zou ik hem een miljoen euro geven. Guy van Broecklos werd gepromoveerd tot chef nutteloze zaken en daar heeft hij zich de resterende jaren tot aan zijn ontslag in bekwaamd.