Sardines

Sardientjes in blik

Bert van Leeuwen

Sardines of sardientjes zijn een groep straalvinnige vissen. Zij danken hun naam aan het eiland Sardinië, waar ze ooit zeer talrijk voor kwamen.

Een sardien kan een lengte bereiken van wel 25 centimeter en maximaal 15 jaar oud worden. De sardien komt zowel in zoet, zout als brak water voor, op een diepte van 10 tot 100 m. Ze is gebonden aan een subtropisch klimaat.

De sardien dankt zijn wereldwijde bekendheid aan de uitvindingen van het conservenblik (1810).

 

.

recept: 

Recept voor 4 personen

Maaltijdsalade met sardines

Krop ijsbergsalade, zakje verse peterselie, 4 plakken extra belegen kaas, blikje sardines, teentje knoflook, 6 sneetjes bruin brood en wat Caesar dressing uit een flesje.

Slabladeren in stukken scheuren. Peterselie schoonmaken en fijnhakken. Plakken kaas in stukken breken. De vis laten uitlekken en olie opvangen. Knoflook pellen en boven olie fijn persen. Korsten van boterhammen verwijderen en boterhammen schuin doormidden snijden. Brood aan beide kanten met weinig knoflookolie bestrijken. Croutons maak je door brood in droge, hete koekenpan aan beide kanten goudbruin en knapperig te bakken. In grote kom sla met dressing mengen. Op vier grote borden scheppen. Sardines, kaas, peterselie en croutons erover verdelen. Royaal met peper bestrooien. Eet smakelijk.