Limonadekraam

Limonadekraampje

Bert van Leeuwen

Mijn buurjongetjes Colina en Seth Kroet uit Lelystad zijn twee ferme jochies. De 12-jarige tweeling runnen een kraampje vanuit de tuin van het ouderlijk huis om hun zieke vriendinnetje Maddy te helpen.

Vorige maand sloot een overijverige inspecteur van volksgezondheid hun frisdrankonderneming, blijkbaar nadat verkopers op de lokale markt hun beklag hadden gedaan. Waar zij voor een drankje bijna 3 euro vroegen, rekenden de tweeling slechts 50 cent voor een verfrissend bekertje citroenlimonade.

De prille zakenmannetjes beschikten niet over de juiste papieren en moesten direct stoppen met de limonadeverkoop. Aan het feit dat zij met dit handeltje geld ophaalden voor een konijnenhok voor hun zieke vriendinnetje Maddy had de inspecteur geen boodschap. Het verhaal kwam in de media en al snel kregen zij bijval uit politieke hoek. Wethouder Van Kreumelen met de portefeuille Economische Zaken betaalde de vergunning uit eigen zak en gaf de autoriteiten opdracht de jongens met rust te laten.

Afgelopen weekend konden de tweeling hun limonadekraampje heropenen. Dit keer zonder klachten en met papieren. Wethouder Van Kreumelen was een van de eerste klanten. Hij rekende zijn drankje af met een biljet van honderd euro en vertelde Colina en Seth dat zij het wisselgeld mochten houden.

De limonadefabriek ‘Drink ‘m op’ uit Goor schoot hun te hulp en doneerde frisdrank en T-shirts met de opdruk: ‘Heeft u zin in een glas limonade kom naar onze kraampje’. De zakenmannetjes kijken niet zuur terug op wat er is gebeurd. Ze zijn dolblij dat hun winkeltje weer draait en hebben inmiddels meer dan 300 euro opgehaald.

Gelukkig is zo’n konijnenhok niet duur. Colina en Seth hebben een eenvoudig instapmodel gekocht van 50 euro op hoge poten met een grote toegangsdeur voor minstens twee konijnen. Van de rest van het geld hebben ze cocaïne en xtc-pillen gekocht. 

‘Want daar kunnen we veel meer mee verdienen’ riepen de kleine zakkenvullers in koor.